De overstap naar Magento 2

Magento is een van de meest gebruikte e-commerce platformen ter wereld. Na jaren trouwe dienst is versie 1 echter onlangs opgevolgd door Magento 2. Een mooie stap voorwaarts, maar wel een die extra aandacht verdient. Het betreft namelijk geen update maar een volledige migratie.

In deze les helpen we met het opstellen van een migratieplan.

Magento 2 heeft veel voordelen. Het beheerderspaneel is gebruiksvriendelijker, het is mobile first ontworpen, biedt veel opties voor zoekmachine-optimalisatie en is ook nog eens 25% sneller. Helaas zit ‘simpelweg’ updaten naar Magento 2 er niet in.

Het is goed om je af te vragen of de benodigde migratie voor jou van toepassing is.

Wat is eigenlijk het verschil tussen updaten en migreren?

Een website of webshop migreren houdt in dat alle functionaliteiten stap voor stap moeten worden “verhuisd” of zelfs opnieuw moeten worden ontwikkeld. Denk daarbij aan thema’s en het design, alle modules en eventueel maatwerk zoals koppelingen. Daarnaast moet alle data, zoals klantgegevens, bestellingen, producten en categorieën, worden gemigreerd.

Waarom zou ik migreren?

Er wordt niet meer doorontwikkeld aan Magento 1. Momenteel worden alleen nog beveiligingsupdates uitgevoerd. Vanaf november 2018 stopt Magento zelfs de volledige ondersteuning van versie 1, waarbij ook beveiligingsupdates komen te vervallen.

Aan de slag met een migratieplan

Inventariseer je huidige webshop

Zorg dat je inzichtelijk hebt wat je huidige webshop kan en doet, zodat je snel kunt schakelen als het zover is.

To do

Maak een overzicht van welke modules en functionaliteit de shop gebruikt en beoordeel of deze wellicht afgevangen worden in de basis van Magento 2.

To do

Maak een overzicht van welke modules en functionaliteit de shop gebruikt en beoordeel of deze reeds in er een Magento 2-variant beschikbaar zijn.

To do

Beoordeel of er maatwerk modules ontwikkeld dienen te worden voor Magento 2. Let op dat hiervoor extra (ontwikkel)tijd nodig is.

Bepaal het geschikte moment

November 2018 klinkt nog ver weg en er is nog geen haast geboden, maar het is goed om tijdig voorbereidingen te treffen.

Nog lang niet alle modules zijn momenteel beschikbaar voor Magento 2. Bepaal samen met je e-commerce specialist welke functionaliteiten je gebruikt, wanneer (en óf) deze voor Magento 2 beschikbaar komen en laat je adviseren over het geschikte moment.

Webshop ontwikkelen

Zodra bekend is welke modules en functionaliteit gewenst zijn en het geschikte moment is gekozen, start de ontwikkeling. Het thema, de modules en eventuele maatwerk aanvullingen zullen gereed worden gemaakt voor gebruik van Magento 2.

Let op

De specificaties voor het hosten van Magento 2 zijn anders dan van Magento 1. Vraag aan je webhoster of de huidige hosting geschikt is of zorg op tijd voor geschikte hosting.

Migreren van data

Zodra de ontwikkeling is voltooid dient de data van Magento 1 naar Magento 2 gemigreerd te worden.

Attendeer je ontwikkelaar op de Data Migration Toolkit. Dit is geen module, maar een handig hulpmiddel voor ontwikkelaars om o.a. je klantgegevens, bestellingen, producten, etc te migreren.

Zorg dat je Magento 1 shop tijdens dit proces blijft draaien. Na de volledige migratie kunnen tussentijdse veranderingen met de Toolkit alsnog worden overgezet.

Let op: maatwerk en modules waarbij informatie in de database wordt opgeslagen zullen handmatig moeten worden overgezet. Dit geldt ook voor mediabestanden.

Tip

Wanneer je URL structuur verandert, dan moet je niet vergeten om een SEO migratie uit te voeren.

En als je URL’s toch veranderen; maak dan ook meteen de overstap naar volledig HTTPS .

Tip

Zoals uit voorgaande adviezen blijkt, is de migratie een hele operatie. Plan voldoende tijd in en zorg dat je op tijd met je migratieplan begint.