Maak je conversie meetbaar met Analytics

Iedere onderneming is geïnteresseerd in het antwoord op de vraag: ‘Wat kost een klant?’. Google Analytics heeft het antwoord. Het is echter pas te geven als de kosten reeds gemaakt zijn. Het is daarom goed de vraag in eerste instantie bij te stellen naar ‘Wat mag een klant kosten?’.

Dit antwoord is niet altijd even makkelijk te geven, maar wel van groot belang. Probeer het daarom voor jezelf vast te stellen.

Hou rekening met alle kosten die je hebt, zoals de bedrijfsvoering, inkoop, verpakking, verzending, misschien wel verzekering, service, winst, et cetera. Maar uiteindelijk ook voor acquisitie.

Acquisitie omvat de marge die je inbouwt voor het verwerven van een klant. Dit kan een vast bedrag zijn, of een percentage van de omzet. Let op: in principe staat dit bedrag los van de beoogde winst!

Zodra je weet wat een klant mag kosten, kun je van iedere actie die je onderneemt beoordelen of het binnen het budget viel en dus de moeite waard was.

Als webshop heb je een groot voordeel ten opzichte van andere soorten bedrijven. Je kunt exact meten waar welke bezoeker vandaan komt en wat hij of zij oplevert.

Om dit te kunnen meten dien je binnen Google Analytics een of meerdere doelen vast te stellen. Een doel kan bijvoorbeeld zijn ‘inschrijven voor de nieuwsbrief’, ‘het invullen van een contactformulier’, ‘een minimum aantal pagina’s openen’ of voor webshops een zeer relevante: ‘een bestelling plaatsten’.

Een doel stel je in via het tabblad Beheerder > Weergave > Doelen.

Doelen

Analytics helpt je op weg met een aantal voorgedefinieerde sjablonen, of je kiest voor Aangepast. In het laatste geval heb je de vrijheid zelf een naam op te geven voor jouw doel, zodat je de exacte betekenis later niet hoeft terug te zoeken.

Aangepast doel

Vul een naam in en kies het type doel.

24

Als je voor bestemming kiest, is het verstandig de bedankpagina te benoemen, omdat je daar alleen kunt komen na het uitvoeren van een bepaalde handeling.

In stap 3 heb je de mogelijkheid een waarde te koppelen aan het behalen van een doel. Indien één op de vier offerteaanvragen een aankoop wordt en een transactie gemiddeld 100 euro waard is, kun je het doel een waarde van 25 euro geven.

Trechter

Overweeg de ‘Trechter’ in te schakelen. Vul hier de pagina’s in die men doorloopt voordat het doel bereikt wordt.

Nadat je op opslaan klikt zal de conversie worden gemeten.

31

We raden je van harte aan om ook het onderdeel ‘E-commerce instellingen’ te bekijken en de geoptimaliseerde e-commercerapportage in te schakelen. Vraag je webbouwer om de benodigde code te verwerken.

Geavanceerde e-commerce

Zodra je een aantal verkopen hebt gehad, worden de eerste statistieken zichtbaar onder het tabblad ‘Conversies’.

Conversies

Onder ‘Conversies > E-commerce > Overzicht’ zie je een mooi overzicht van jouw opbrengsten, conversie, transacties, gemiddelde orderwaarde en meer.

E-commerce Overzicht

Een erg interessante pagina is de Trechterweergave. Als je de trechter goed hebt ingesteld, krijg je hier namelijk inzicht in je bezoekersstroom. En nog belangrijker: je ziet waar men afhaakt!

Trechterweergave

Pak op jouw webshop de pagina met de meeste afhakers erbij. Door deze pagina te verbeteren, kun je eenvoudig je conversie verhogen. Hoe? Dat verschilt natuurlijk per pagina.

Verlies jij iedereen op de betaalpagina, dan is het aan te raden je betaalmethodes eens onder de loep te nemen? Lijkt je pagina met verzendmethodes je zwakke plek? Dan moet je daar eens goed naar kijken.

heatmaps-0

Tip

Weet je waar mensen afhaken, maar kom je er niet achter waarom? Installeer een programma zoals Hotjar op je webshop. Het maakt korte filmpjes van de hoe jouw bezoekers je site bedienen. Wellicht weet je na het kijken van deze filmpjes waar je moet zoeken.