Top 5 WooCommerce Problemen en Oplossingen

17 August 2021

Als je overweegt om een WooCommerce shop in te richten en je hebt online wat onderzoek gedaan, dan ben je wellicht wat discussies tegengekomen rondom welk platform het meest geschikt is.

Het doel van dit artikel is om de 5 meest voorkomende WooCommerce problemen te benoemen. Maar daar laten we het niet bij. We zullen toelichten wat de oorzaak van deze problemen is en hoe jij, als webshopeigenaar, ze kan voorkomen.

Bij Lettow Studios zijn we erg enthousiast over de voordelen van WooCommerce. Sterker nog; we doel er alles aan om de WooCommerce specialist van Nederland te worden. Onze developers werken continu met WooCommerce en we hebben dan ook al vele shops ontwikkeld.

Nee, natuurlijk is niet iedere WooCommerce shop bij ons een succes geworden. Maar door het grote aantal shop dat we gemaakt en overgenomen hebben van anderen, hebben we uitgebreide kennis opgebouwd over de kansen, maar ook de problemen waar WooCommerce shops mee te maken krijgen.

Door onze kennis met je te delen hopen we je te behoeden voor de valkuilen. Zodat jij optimaal kunt genieten van online succes met (of zonder) WooCommerce.

De meest voorkomende WooCommerce problemen

  1. Plugins conflicteren met elkaar of met het thema
  2. Je site wordt traag door veel plugins
  3. Gebrekkig onderhoud
  4. Maximum aantal producten?
  5. Alleen voor B2C?

WooCommerce Probleem 1: Plugins conflicteren met elkaar of met het thema

Het grootste voordeel van WooCommerce is wellicht ook direct het grootste nadeel. Er zijn wereldwijd miljoenen WooCommerce shops online en honderdduizenden ontwikkelaars die eraan hebben gewerkt. Iedereen probeert iets te ontwikkelen dat goed werkt en heeft daarbij zijn of haar situatie als uitgangspunt. Sommige zijn hier erg goed in en maken en onderhouden plugins waar heel veel shops iets aan hebben. Anderen zijn minder goed, verliezen na verloop van tijd hun interesse of gaan met iets anders aan de slag.

In een notendop komt het erop neer dat sommige plugins onvoldoende rekening houden met de algemeen geldende manier van programmeren. Of dat onvoldoende rekening is gehouden met de manieren waarop de plugin ingezet zal worden.

Dit kan hele vervelende situaties opleveren. Je shop doet niet wat het moet doen en het is onduidelijk waarom of waar de oorzaak ligt. Dit is vervelend tijdens de ontwikkeling van de shop, maar nog vervelender als hij al volop in gebruik is. Zeker als je niet weet hoe je het oplost of wat het kost om het op te lossen.

Wat is de oplossing?

We kunnen helaas niets veranderen aan het feit dat niet alle plugins degelijk zijn opgebouwd. Maar om het risico te beperken tot een minimum, hebben we twee aandachtspunten: plugins met aantoonbare ervaring en goed testen.

Plugins met aantoonbare ervaring 

Wees kritisch op welke plugins je wil gaan inzetten. Lees vooraf de documentatie of bekijk een demo. Lees reviews van anderen en zoek op hoe lang de ontwikkelaar al actief is. Beoordeel of er regelmatig updates uitgebracht worden en of de ontwikkelaar actief reageert op vragen. Vaak omschrijft een ontwikkelaar ook met welke versies van WooCommerce of met welke andere grote plugins de plugin compatible is. Ontwikkelaars die hun vak serieus nemen, bieden vaak een niet-goed-geld-terug optie. Maak daar vooral gebruik van.

Goed testen

Activeer nooit zomaar onbekende plugins in een live shop. Slecht werkende plugins kunnen voor grote problemen zorgen. Zorg dat je een testomgeving hebt waarin je werkt en test grondig of alles werkt zoals het zou moeten werken. Staat caching aan? Schakel die dan uit op je testomgeving, zodat het resultaat van je handeling direct zichtbaar is.

Heb je een probleem, maar weet je niet welke plugin het veroorzaakt? Schakel de plugins een-voor-een uit en test tussendoor steeds wat het effect is. Begin met de meest twijfelachtige plugins en werk het lijstje af.

Kom je er zelf niet uit? Ervaren WooCommerce specialisten staan voor je klaar om je te ondersteunen.

WooCommerce Probleem 2: Je site wordt traag door veel plugins

We hebben goed en slecht nieuws over de snelheid van je shop:

  • Het slechte nieuws is dat veel plugins je shop echt veel trager maken.
  • Het goede nieuws is dat WordPress in de basis supersnel is en je helemaal niet veel plugins nodig hebt.

Natuurlijk is het gebruik van veel verschillende plugins niet altijd efficiënt. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het niet per se het aantal is, dat de site traag maakt. Het is simpelweg zo dat sommige plugins erg veel van jouw webserver vragen. Terecht en soms ook onterecht.

Waarom wordt je site eigenlijk trager?

Sommige plugins kunnen gewoon erg veel.

Zo heb je bijvoorbeeld bepaalde pagebuilders waarmee je zelf pagina’s kunt opbouwen met keuze uit tientallen verschillende content blokken, die ieder in honderden varianten uitgevoerd kunnen worden. En dat terwijl je op een pagina misschien maar 5 blokken in 1 variant gebruikt.

Andere plugins zijn handig op een specifiek moment, zoals een plugin die helpt bij de import van producten. Maar de code van die plugin wordt echter iedere keer ingeladen. En dat vertraagt de boel flink.

Nog andere plugins zijn simpelweg niet zo degelijk ontwikkeld. Ze bevatten onnodige code of zijn onlogisch opgebouwd.

Wat is de oplossing?

Het is natuurlijk erg makkelijk voor ons om te zeggen dat je één plugin moet laten maken die alles kan wat jij nodig hebt. Niet meer, niet minder. Maar zo werkt het ook niet. Er zijn simpelweg hele goede plugins op de markt, die perfect doen wat ze moeten doen. En nauwelijks impact hebben op de snelheid van jouw site.

Wij ontwikkelen veel zelf, maar hoeven het wiel ook niet uit te vinden. Daarom hebben een handig lijstje opgesteld met handige plugins waar wij vaak gebruik van maken.

Maak vooraf een functioneel eisenpakket. Bedenk goed waar je behoefte aan hebt. Maak onderscheid tussen ‘must-haves’ en ‘nice-to-haves’.

Als je vandaag bedenkt dat je bijvoorbeeld zakelijke klanten andere prijzen wil bieden dan particuliere klanten, dan zijn daar mooie plugins voor. Maar als je morgen bedenkt dat je met staffelprijzen wil werken, heb je een andere plugin nodig. Bedenk je volgende week dat zakelijke klanten ook offertes moeten kunnen opvragen? Nog eentje…

En wat als mijn shop al traag is?

De kans bestaat dat je dit artikel pas leest, nadat je hebt vastgesteld dat je shop toch wel erg traag is. Het is tenslotte een van de bekende WooCommerce problemen. En dat is een lastige situatie.

Je hebt misschien al veel tijd en/of geld besteed, maar niet het resultaat waar je naar op zoek was. Met het volgende stappenplan kom je tot een oplossing:

  1. Zorg dat je vaststelt hoe snel je site eigenlijk is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Lighthouse (lees hier hoe)
  2. Verwijder alle plugins die je niet gebruikt en test opnieuw.
  3. Nog onvoldoende resultaat? Kill your darlings. Schakel stuk voor stuk de plugins uit die je wel gebruikt en test tussendoor of het impact heeft op je scores.
  4. Als je de boosdoener hebt gevonden, moet je je afvragen of je echt iets mist als deze plugin komt te vervallen. Let op: dit kunnen natuurlijk meerdere plugins zijn.
  5. Kun je echt niet zonder? Onderzoek dan of er mogelijk alternatieve plugins zijn die vergelijkbare functionaliteit bieden.
  6. Zijn er geen alternatieven? Overweeg dan of je hier iets voor kunt laten maken, dat exact doet wat jij wil (zonder alle code die je niet gebruikt).
  7. Is het niet realistisch om een alternatief te laten maken? Wellicht helpt het om caching in te schakelen. Wij gebruiken hiervoor vaak W3 Total Cache.
  8. Is caching niet de oplossing. Dan kun je altijd nog een WooCommerce expert inhuren om te kijken of hij de code kan optimaliseren.

WooCommerce Probleem 3: Gebrekkig onderhoud

Een van de meest voorkomende oorzaken bij WooCommerce problemen is gebrekkig onderhoud.

WordPress alleen al heeft soms zo’n 10 updates per jaar (bekijk hier het archief van alle updates). En dat is nog zonder Beta versies en Release Candidates.

WooCommerce had afgelopen jaar zo’n 25 updates en vergelijkbare aantallen gelden vaak ook voor andere plugins. Sommige updates voegen functionaliteit toe. Andere repareren bugs of dichten beveiligingslekken.

Op het moment dat je updates niet periodiek verwerkt, loop je verschillende risico’s. Plugins kunnen met elkaar of met het thema gaan conflicteren, of ze geven problemen als we webserver wel wordt onderhouden. Aanvullend loop je een serieus beveiligingsrisico. Online is tenslotte exact na te lezen welke lekken zijn gedicht (en bij jou dus niet).

De oplossing

De oplossing hiervoor is heel simpel. Voer regelmatig onderhoud uit. Dat hoeft echt niet altijd op de dag dat een update uitkomt, maar plan bijvoorbeeld een vaste dag per maand.

Zorg dat je vooraf altijd een backup maakt en test de updates altijd eerst op een lokale testomgeving. Werken bepaalde onderdelen niet goed meer? Overleg dan met de ontwikkelaar van de plugin. Na bijvoorbeeld een grote update van WordPress is de kans groot dat zij ook een update zullen uitbrengen.

Pas als je zeker weet dat alles goed blijft werken, voer je de update live door.

Vind je het spannend om zelf aan de slag te gaan met updates? De meeste WooCommerce specialisten bieden handige Service Level Agreements, waardoor jij je nergens zorgen om hoeft te maken.

WooCommerce Probleem 4: Maximum aantal producten?

Alhoewel nergens exacte aantallen worden gecommuniceerd, zit er wel degelijk een grens aan het aantal producten dat in een WooCommerce shop passen.

Die grens is erg afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals het gebruik van productvarianten, attributen, categorieën en afbeeldingen. Daarbij wordt de grens bepaald door de server waar de shop op draait.

Maar wat is dan het maximum aantal?

Plugin ontwikkelaar Premmerce heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze vraag. Hun conclusie?

In het algemeen is het duidelijk dat WooCommerce goed functioneert met grote aantallen producten. Met de juiste configuratie kan WooCommerce 50.000 tot 100.000 producten of meer goed aan.

In de praktijk zijn veel voorbeelden te vinden van WooCommerce shops met honderdduizenden producten zoals www.bladmuziekplus.nl (700.000 artikelen)

De oplossing

Voor wie op het punt staat om een nieuwe shop met meer dan 100.000 producten te laten bouwen en zich afvraagt of WooCommerce de beste keuze is, is het verstandig om misschien nog even verder te kijken. Er zijn simpelweg systemen die hiervoor beter geschikt zijn.

Heb je reeds een WooCommerce shop en ben je van plan om uit te breiden? WooCommerce is dus goed in staat om flink met je mee te groeien. Verwacht je meer dan 50.000 producten te gaan aanbieden? Ga dan vooraf in overleg met een WooCommerce specialist om vast te stellen aan welke specificaties jouw server moet voldoen.

WooCommerce Probleem 5: Alleen voor B2C?

Een veelgehoord probleem is dat WooCommerce alleen geschikt is voor business to consumer. Het is echter een twijfelgeval of dit wel echt in dit lijstje thuishoort.

Standaard ‘out-of-the-box’ is deze stelling inderdaad juist. Een basisinstallatie WooCommerce biedt geen ondersteuning voor functionaliteit zoals je die ziet bij B2B shops. Dus geen knopje om prijzen zowel inclusief als exclusief btw te kunnen bekijken. Geen prijzen gekoppeld aan type klanten. Überhaupt geen verschil tussen verschillende soorten klanten. Ga zo maar door.

Maar net als met andere functionaliteit is het systeem juist erg geschikt om het precies zo te maken zoals jij wil.

De oplossing

Wij zijn in de veronderstelling dat dit eigenlijk helemaal geen probleem is. We hebben door de jaren heen een mooie verzameling plugins opgebouwd die allerhande B2B functionaliteit toevoegt. Denk aan:

  • De mogelijkheid om offertes op te vragen
  • Mogelijkheid om prijzen zowel inclusief als exclusief btw te kunnen bekijken
  • Introductie van verschillende soorten klanten
  • Prijzen afhankelijk van klantsoort
  • Staffelprijzen
  • Btw-nummer check
  • Pdf-facturen
  • Enzovoorts…

Conclusie

Het is geen toeval dat we hoogwaardige oplossingen hebben voor de top 5 WooCommerce problemen. Lettow Studios werkt dagelijks met het systeem en onze developers kennen het van binnen en buiten.

We zijn er als geen ander bij gebaat om WooCommerce shops te ontwikkelingen die de komende jaren vrij blijven van problemen en juist bijdragen aan het online succes van onze opdrachtgevers.

Heb je vragen over WooCommerce en of het systeem wel echt geschikt is voor jouw wensen? Neem dan vooral eens vrijblijvend contact op voor een gratis eerste kennismaking.

Onze beloftes:
  • We zullen je echt niet spammen.
  • Wij zijn en blijven de enige die jouw gegevens ontvangen.
  • Ons belangrijkste doel is om vast te stellen waar je precies naar op zoek bent. Vervolgens kunnen we een hele specifieke offerte afgeven.
  • Je bent nergens toe verplicht. Vul het formulier in en wij nemen vrijblijvend contact op.
Deel deze pagina op:

Relevante artikelen