Segmenteren in Analytics voor context

Waarom zou je willen segmenteren in Analytics? Zodra je in je Analytics doelen hebt ingesteld, heb je inzage in veel data. Maar wat kun je er eigenlijk uit opmaken? En hoe scoor jij bijvoorbeeld ten opzichte van anderen?

Dit zijn waardevolle inzichten als je bijvoorbeeld een professionele nieuwe website laat maken.

Dit artikel geeft je inzicht in de waarde van je data.

Of een bepaald getal goed of slecht is, is voor een buitenstaander slecht te beoordelen. Een conversie van 5% is in de ene markt erg hoog, terwijl het in de andere markt misschien juist erg laag is.

Om te bepalen wat een specifiek cijfer voor jou betekent, is het goed om dat cijfer te vergelijken.

Vergelijk bijvoorbeeld tussen verschillende periodes (na een bepaalde wijziging), tussen type gebruikers, gebruikte apparaten, bronnen waarvan ze afkomstig zijn, etc.

Gebruik hiervoor de knop ‘Segment toevoegen‘, die boven veel pagina’s getoond wordt.

segment toevoegen

Gebruikers segmenteren in Analytics

Begin bijvoorbeeld door te segmenteren op nieuwe en terugkerende gebruikers. Deze gebruikerstypes zijn standaard beschikbaar in het systeem.

nieuwe en terugkerende gebruikers

Beoordeel bijvoorbeeld op de pagina Conversies > E-commerce > Overzicht aandachtig het resultaat van deze segmentatie en probeer een verklaring te vinden voor het verschil Productopbrengst, Unieke aankopen, Hoeveelheid en Gemiddelde prijs.

E-commerce overzicht

Segmenteer ook eens op bron.

Let daarbij op de onderverdeling opbrengst, btw, verzending, en bijvoorbeeld het verschil in retouren.

Segmenteren op bron

Kies voor segmenteren op zoekwoord. Dit geeft veel inzage in het succes van je zoekmachine-optimalisatie.

Segmenteren op keyword

Of segmenteer op productgroep (Conversies > E-commerce > Productprestaties) en ontdek hoe je verschillende soorten producten het ten opzichte van elkaar doen.

52

Segmenteren op device type kan veel waardevolle inzichten geven over jouw shop op mobiel en tablet. Gemiddeld liggen conversies op mobiel bijvoorbeeld veel lager.

segmenteren mobiel en tablet

Overweeg ook een eigen segment aan te maken, waarin je al je webadressen tijdens een campagne van een UTM-tag voorziet. Op die manier kun je exact meten hoe die campagne scoort ten opzichte van het gemiddelde of juist andere campagnes.

segmenteren op eigen campagne

Let op: Trek niet te snel je conclusies.

Bekijk resultaten over een langere periode en controleer je bevindingen in verschillende situaties.

Verkopen zijn vaak niet aan één bron toe te wijzen. Iemand kan jouw shop bijvoorbeeld gevonden hebben via de organische of betaalde zoekresultaten, terwijl hij zijn aankoop pas doet nadat hij de site opnieuw bezoekt en het webadres direct heeft ingevoerd.

Via de pagina Conversies > Multi-channeltrechters > Overzicht kun je inzage krijgen in conversies die zijn ontstaan uit meerdere kanalen. Op plaatsen waar cirkels overlappen is sprake van meerdere bronnen.

multichannel-trechters

Via Conversies > Multi-channeltrechters > Assisted conversions is meer inzicht te krijgen in Assisted conversions. De laatste click of directe conversiewaarde slaat op het kanaal dat men als laatste gebruikte. Bij ondersteunende conversies is inzichtelijk welk deel van de van omzet mede toegewezen kan worden aan andere kanalen.

Assisted conversions

Voor het toewijzen van omzet aan ondersteunende kanalen gebruikt Google Analytics een standaard model. Op de pagina Conversies > Toeschrijving > Hulpprogramma voor modelvergelijking is deze verhouding helemaal naar wens aan te passen.