WooCommerce voor een webshop met diensten

31 January 2022

Dat veel producten zich goed lenen om online verkocht te worden is niets nieuws. Maar dat ook diensten prima online kunnen worden aangeboden, is iets dat snel vergeten wordt. Met een webshop, waar je diensten aanbiedt, kun je met gemak meer klanten werven. Er zijn echter wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Wij helpen je om deze valkuilen te ontlopen.

Een webshop voor dienstverleners

Wanneer is iets een dienst eigenlijk? Als je een dienst verleent dan bied je je kennis aan in ruil voor een betaling. Het is dus geen tastbaar product. Toch hoeven deze diensten niet altijd in de vorm van kennis te zijn. We maken onderscheid tussen drie soorten manieren waarop een dienst aangeboden kan worden.

Bij de eerste groep kun je denken aan een zaal of foodtruck huren voor je feestje, een SEA-specialist die je online campagne inricht en een interieurontwerper of een fysio waarbij je een afspraak maakt op een dag en tijdstip om die persoon in te huren voor een bepaalde tijd. Dit zijn de simpele voorbeelden waarbij een duidelijke dienst verricht wordt in ruil voor een betaling.

Verder kan de tweede groep wat minder voor de hand liggend zijn. Deze groep verhuurt producten aan klanten. Op die manier verander je een product in een dienst met een begin en een eindmoment. Daarbij kun je denken aan een afvalcontainer, die je via je plaatselijke afvalverwerkingsbedrijf online kunt huren.

Ook kun je een combinatie van producten en diensten aanbieden. Dit is de derde groep. Hierbij kun je denken aan een glaszetter of een keukenleverancier. Ze leveren het product, glas of keuken (product) en ze installeren het voor je op de juiste plek (dienst).

Met een webshop verlaag je de drempel voor potentiële klanten om contact op te nemen met jou. Ook verbeter je je vindbaarheid op het internet. Een online winkel behaalt namelijk een groter bereik bij je gewenste doelgroep.

Waarom een WooCommerce webshop voor mijn diensten?

De drie genoemde groepen hebben duidelijke overeenkomsten. Het betreft altijd een moment met een start- en eindmoment waarvan de kosten afhankelijk zijn. De beschikbaarheid is beperkt, want de dag heeft maar 24 uur. Ook bestaan er anderen afhankelijkheden, zoals kortingen bij een grotere afname van een dienst of een lager uurtarief voor andere diensten. Daarnaast kost het zonder een webshop veel tijd om iedereen te woord te kunnen staan en afspraken in te plannen, veranderen of te annuleren.

In tegenstelling tot een traditionele webshop vraagt dit dus meer van de orderafhandeling:

  • Toetsen op beschikbaarheid op momenten,
  • Slimme berekening van kosten (vaak combinaties van afhankelijkheden),
  • Afspraak direct in kunnen plannen – of eerst nog een offerte? (tijdslot moet tijdelijk gereserveerd worden),
  • Planning beschikbaar maken en/of koppelen aan een bestaande planning.

Wat bedoel je hiermee?

Het is geen geheim dat wij fan zijn van WooCommerce. Het platform is super flexibel en biedt voor ieder probleem of vraagstuk een passende oplossing. Daardoor is WooCommerce geschikt om te beginnen met een webshop voor je diensten. Om die reden moet je je vooral niet blindstaren op wat voor jou onmogelijk lijkt.

Je kan extra plugins installeren om je WooCommerce webshop mee te optimaliseren. Zoals we al zeiden hierboven: voor iedere vraagstuk is een passende oplossing te bevinden in de vorm van een plugin. Maar mocht je met een probleem komen waarvoor geen plugin bestaat? Dan kunnen wij eentje voor je op maat maken.

Bij de dienstverlening is het meestal zo dat de dienstverlener specifieke kennis tot zijn beschikking heeft. Denk aan een jurist, consultant of SEA-specialist. Voor deze groep is het delen van hun kennis een perfecte tool om klanten te werven. Echter is het wel een uitdaging om van een bezoeker een prospect – de ideale klant – te maken. Door middel van een goede SEO-strategie heb je zo meer bezoekers.

PS. hier bestaat een handige plugin voor.

Ben je opzoek naar de kosten voor het maken van een WooCommerce webshop? Bekijk dan hier ons artikel over Wat kost een WooCommerce webshop met alle kosten op een rijtje.

Voordelen van een WooCommerce webshop voor de diensten

In het hebben we besproken op wat voor manier WooCommerce kan bijdragen aan het succes van je B2B webshop. Om het even kort samen te vatten: het is een WordPress plugin met een wereldwijde community. De ontwikkelaars hechten waarde aan een gebruiksvriendelijk systeem. Daarom is de vraag nu welke voordelen WooCommerce met zich meebrengt voor een webshop met diensten.

Visualiseer je diensten

© https://heggerty.org/

Met een webshop kan je makkelijk en overzichtelijk je diensten tonen. Dit zorgt ervoor dat bezoekers met gemak kunnen vinden waar ze naar zoeken. De gebruiksvriendelijkheid kan je optimaliseren door bijvoorbeeld je diensten te categoriseren.

Makkelijker betalen

Nadat klanten de gewenste dienst gevonden hebben, kunnen ze makkelijk online afrekenen. Dit biedt gemak voor je klant en financiële zekerheid voor jou. Daardoor zullen klanten sneller terugkeren naar jouw shop voor een herhaalaankoop.

Boeking of afspraak maken

© https://www.sixflagsgreatescapelodge.com/

Geef klanten de vrijheid om op hun gemak een boeking of afspraak te maken. Met WooCommerce kun je ervoor zorgen dat je agenda automatisch gevuld wordt. Ook moeten ze de kans krijgen om een afspraak of boeking weer online af te kunnen zeggen of wijzigen.

Upselling en cross-selling

WooCommerce geeft jou de mogelijkheid om tijdens het afrekenen andere diensten in de webshop aan te bieden, die gerelateerd zijn aan de geselecteerde diensten. Bovendien kunnen klanten tijdens het afrekenen zelf ervoor kiezen of ze de gekozen dienst willen upgraden.

Alles op één plek

Met WooCommerce beheer je alles via één dashboard. Via dit dashboard kun je makkelijk je shop aanpassen, artikelen plaatsen, klantbetalingen beheren en content aanpassen. Dit zorgt ervoor dat er minder fouten voorkomen en dat je je tijd efficiënter kan besteden.

Makkelijk te integreren met andere systemen

Een fijn voordeel van WooCommerce is dat het makkelijk te integreren is met andere programma’s en systemen. Het enige dat jij moet doen, is uitzoeken welke van deze je daadwerkelijk nodig hebt voor het succes van jouw webshop.

Het ontbindingsrecht

Een dienst is niet een tastbaar product en toch kan je het online verkopen. Diensten kan je niet teruggeven als ze eenmaal betaald zijn. Toch geldt het ontbindingsrecht ook voor het kopen van diensten in een webshop.

Let op dat consumenten volgens de wet een bedenktijd van 14 dagen hebben. Dit geldt ook voor diensten die via het internet ‘gekocht’ zijn. Maar hier zijn weer uitzonderingen voor en daar moet je rekening mee houden. Hiervoor mag je zelf geen aparte uitzonderingen voor bedenken.

Consumenten moeten voor de koop of de afsluiting van het contract op de hoogte zijn dat ze recht hebben op de bedenktijd van 14 dagen en wat dit voor ze inhoudt. Voor diensten geldt dat deze tijd ingaat op de datum waarop de consument bevestigd heeft dat hij gaat afnemen. Ook bij een combinatie van een product en dienst gelden de regels voor producten. Bovendien zijn er aparte regels als je de dienst levert in de bedenktijd. Er kunnen twee belangrijke scenario’s voorkomen.

Verdiep je goed in de regelomgeving zodra je van plan bent om een webshop voor jouw dienstverlening te openen. Lever jij je dienst binnen deze 14 dagen? Dan kan een bezoek aan de site van de Autoriteit Consument & Markt geen kwaad! Daar staat een stappenplan, die je altijd moet volgen.

Flexibiliteit van WooCommerce

Het is steeds normaler om alles via het internet te doen en dat merk je ook in de maatschappij. Je boodschappen komen tegenwoordig zelf naar huis. Boeken worden vervangen door e-readers. En dienstverleners bieden hun diensten aan via hun webshop. WooCommerce is zo flexibel dat voor iedere situatie een inrichting te bedenken is. Daag ons vooral uit met jouw situatie!

Ben je al helemaal ervan overtuigd? Of twijfel je nog hier en daar over bepaalde punten? Neem vooral eens vrijblijvend contact op voor een gratis eerste kennismakingsgesprek.

Onze beloftes:
  • We zullen je echt niet spammen.
  • Wij zijn en blijven de enige die jouw gegevens ontvangen.
  • Ons belangrijkste doel is om vast te stellen waar je precies naar op zoek bent. Vervolgens kunnen we een hele specifieke offerte afgeven.
  • Je bent nergens toe verplicht. Vul het formulier in en wij nemen vrijblijvend contact op.
Deel deze pagina op:

Relevante artikelen