
Stappenplan: een WooCommerce webshop laten maken
7 October 2019
Wil je een WooCommerce webshop laten maken, dan komt daar veel bij kijken. Je kunt de ondersteuning van een WooCommerce specialist waarschijnlijk dus goed gebruiken. WooCommerce is ‘s werelds meest gebruikte webshopsoftware en dat is niet voor niets. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat is zowel een voordeel als een gevaar.
Een WooCommerce webshop laten maken: waar begin je?
Met de keuze voor webshopsoftware zoals die van WooCommerce lijkt het laten maken van een webshop misschien gesneden koek. Maar niets is minder waar. Het is van belang dat je veel zaken helder krijgt, voordat je in het diepe springt. Wij helpen je graag op weg met ons handige stappenplan, om zo de (on)bekende valkuilen te ontlopen.
N.B. Ben je op zoek naar de kosten van een WooCommerce shop? We hebben een handig overzicht opgesteld dat antwoord geeft op de vraag: wat kost een WooCommerce webshop?
Stap 1: Waarom wel of juist geen WooCommerce?
Met het feit dat je nu op deze pagina bent, is de kans groot dat je WooCommerce overweegt als fundament van jouw webshop. Dat is zeker geen gek idee, want het heeft veel voordelen. Maar weet je eigenlijk waarom je voor WooCommerce zou willen kiezen?
Snel, SEO, gebruiksgemak en flexibiliteit
Als je een snelle en SEO-vriendelijke shop belangrijk vindt, kun je sommige alternatieven beter links laten liggen. Samen met gebruiksgemak en flexibiliteit zijn dit belangrijke sterke kanten van WooCommerce.
Niet de goedkoopste oplossing
Wie zijn pijlen richt op de laagste prijs is niet per definitie op het juiste spoor. Alhoewel je met weinig middelen snel een basisversie draaiend kunt hebben, gaan in het op maat maken en goed onderhouden van de webshop de nodige inspanningen zitten. Als voor jou een krap budget leidend is, raden we je aan eerst eens rond te neuzen bij saas-oplossingen zoals Mijn Webwinkel en Lightspeed. Beide alternatieven kennen hun beperkingen, maar bieden wel een mooie manier om voor weinig geld van start te gaan.
Gebruik niet overal een plugin voor
Ook de verwachting dat overal wel een klant-en-klare plugin voor beschikbaar is stellen we graag een beetje bij. Natuurlijk zijn er veel plugins en kunnen deze erg handig zijn. Soms is het ook zeker de moeite waard om ze direct van de plank in te zetten, maar ga hier wijs mee om. Een WooCommerce webshop laten maken met een bodemloze put van plugins is absoluut af te raden.
- Kies plugins van ontwikkelaars die actief zijn en zich bewezen hebben. Zo zorg je dat de plugins op een later moment ook goed worden onderhouden en geen beveiligingsrisico zullen vormen.
- Probeer zo veel mogelijk plugins van één ontwikkelaar te gebruiken. Hiermee voorkom je dat plugins onderling conflicteren. Je kunt je waarschijnlijk wel inbeelden dat het voor twee vreemden (die elkaar nooit hebben gezien) erg lastig kan zijn om samen te werken aan jouw webshop.
- Beperk het aantal plugins. Des te meer plugins, des te meer jouw shop zal moeten inladen en dát gaat ten koste van je kostbare laadtijd.
Stap 2: je wensen
Van een professionele leverancier mag je uiteraard verwachten dat hij proactief meedenkt. Maar hou er ook rekening mee dat niemand meer weet van jouw producten en jouw branche dan jij zelf. Sommige delen van je webshop zie je misschien al helemaal voor je. Wellicht heb je de navigatie al uitgedacht of de manier waarop je de producten filtert of switcht tussen productvarianten. Misschien is het iets functioneels of juist een visueel onderdeel. Inventariseer voor jezelf je wensen en bepaal per stuk of het harde eisen zijn of misschien wel ‘nice-to-haves’.
Weet je niet waar je allemaal aan moet denken bij deze eerste inventarisatie? Geen nood; in de volgende stappen lopen we puntsgewijs door de belangrijkste zaken.
“Erg fijne samenwerking. Lettow denkt met je mee in begrijpbare taal, levert op tijd én kwaliteit! Zeer aan te raden.”
Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum – www.woudschoten.nl
Stap 3: je assortiment
Jij weet als geen ander wat je gaat verkopen. En misschien al hoe je jouw assortiment logisch kunt ordenen. Maak dit duidelijk inzichtelijk en deel dit met jouw WooCommerce-ontwikkelaar, zodat vooraf kan worden beoordeeld of die structuur goed te gebruiken is.
Omvang
Hoeveel producten verwacht je te gaan verkopen? Wil je een WooCommerce webshop laten maken dan is het exacte aantal in deze fase nog niet zo interessant, maar er zijn belangrijke keuzes te maken, die hier wel degelijk aan gerelateerd zijn. Loopt dit aantal in de honderdduizenden, dan zullen er sowieso aanpassingen te worden gedaan, maar ook bij kleinere aantallen is het nuttig om vooraf een indicatie te hebben. Zo is de navigatie waarschijnlijk heel anders bij een kleiner dan bij een groter assortiment.
Varianten
Vaak zijn je producten of diensten in verschillende varianten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan verschillende maten, kleuren of combinaties daarvan. Voorkom dat je deze varianten als losse producten inzet en kies in plaatst daarvan juist voor een structuur met productenvarianten. Zo kun je iedere variant voorzien van een eigen voorraad, eigen productafbeelding en eventueel andere producteigenschappen.
WooCommerce webshop laten maken inclusief import
Het in de shop verwerken van al jouw producten met alle bijbehorende productinformatie, kan een flinke job zijn. Heb je de informatie al wel, maar heb je het bijvoorbeeld verwerkt in een Excel-document? Vraag dan naar de mogelijkheden om jouw content geautomatiseerd te importeren. Dat scheelt je een enorme hoeveelheid werk en verkleint de kans op fouten.
Koppelingen met leveranciers
Hanteer je zelf een beperkte voorraad en ben je bijvoorbeeld afhankelijk van beschikbaarheid bij bijvoorbeeld jouw leveranciers? Zorg dan dat er een automatische koppeling tot stand wordt gebracht, zodat je bezoekers altijd actuele informatie krijgen. Maak vooraf inzichtelijk met welke leveranciers een koppeling tot stand moet worden gebracht en wat je exact van een dergelijke koppeling wordt verwacht. Veel leveranciers beschikken reeds over een plugin waarmee een dergelijke koppeling tot stand kan worden gebracht. Vraag informatie op over deze plugin en beoordeel of dit voldoet aan je wensen. Wil je een WooCommerce webshop laten maken, dan kan dit je veel besparen.
Stap 4: je concurrentie
Weet wie je concurrentie is en waar zij wel en niet goed in zijn. Het laatste wat je wil is een kopie worden van je concurrent, maar door te weten waar jij ze kunt overtreffen, kun je het verschil maken. Op het moment dat jouw assortiment ook bij vijf grote concurrenten te krijgen is en zij leveren binnen 24 uur tegen een scherpere prijs, dan heb je een flinke uitdaging om jouw bezoekers te overtuigen. Maak een lijstje van jouw ‘unique selling points’ en beoordeel kritisch in hoeverre jij je hiermee onderscheid.
Jouw concurrentiepositie bepaalt voor een groot deel het belang van SEO (zoekmachine-optimalisatie). WooCommerce is uitermate geschikt om goed te scoren in de zoekresultaten, maar daar moet je wel wat voor doen, op zowel technisch als inhoudelijk vlak. Overleg vooraf met jouw WooCommerce ontwikkelaar hoe belangrijk SEO voor jou is en op welke zoekwoorden jij zou willen scoren. Zij kunnen de haalbaarheid van jouw wens goed beoordelen en hier rekening mee houden tijdens de ontwikkeling.
Financiële afhandeling
Beoordeel je concurrentie niet alleen op productaanbod en prijsniveau, maar kijk ook naar de betaalmethodes die zij bieden. Als jij alleen iDeal aanbiedt, terwijl zij keuze hebben uit allerhande betaalmethodes waaronder diverse creditcards en diensten zoals afterpay, dan loop je het risico je klanten te verliezen.
Ben je van plan om internationaal zaken te gaan doen, dan is het verstandig om ook betaalmethodes toe te voegen die in dat land populair zijn.
Logistieke afhandeling
Ook met de logistieke afhandeling kun je je onderscheiden. Bedenk vooraf goed hoe jij je producten gaat versturen. Én hoe je met retouren wenst om te gaan. Ook hiervoor geldt dat je keuzes gerelateerd zijn aan de landen waaraan jij je producten verwacht te verkopen.
Stap 5: je klanten
Straks heb je een WooCommerce webshop laten maken, maar hoe ga je eigenlijk aan klanten komen?
Hoe ga je klanten terug laten komen
Wil je een WooCommerce webshop laten maken, dan is het praktisch om vooraf te bepalen welke talen je klanten spreken en vanuit welke landen jij orders wil accepteren.
Stap 6: je presentatie
De manier waarop jij je presenteert gaat je helpen om bezoekers te overtuigen om klant bij je te worden.
WooCommerce webshop laten maken met een ontwerp op maat
Het liefst laten veel opdrachtgevers een ontwerp op maat maken. Zo krijgen ze een online presentatie die perfect aansluit op hun bestaande uitingen en voldoet aan al hun wensen én weten ze dat ze uniek zullen zijn. Hou er wel rekening mee dat een ontwerp op maat voor een webshop een aanzienlijke kluif is. Zo zullen niet alleen ontwerpen moeten worden uitgewerkt voor de homepage, productoverzicht en productdetailpagina’s, maar dient de ontworpen stijl doorgevoerd te worden in alle pagina’s en uitingen die de shop bevat. Denk aan de winkelwagen, check-out, accountpagina en de verschillende mailtjes die het systeem uit jouw naam stuurt.
Heb je inspiratie nodig om te bedenken hoe jouw WooCommerce webshop eruit mag komen te zien? Neem vooral eens een kijkje in ons portfolio.
WooCommerce webshop laten maken met een bestaand thema
Op internet zijn honderden kant-en-klare thema’s te vinden, die je (soms tegen een kleine vergoeding) kunt inzetten voor jouw webshop. Binnen no-time steek je jou daarmee in een ander jasje. Je bent daarmee natuurlijk niet uniek, want zo’n thema is voor iedereen te koop en de vormgeving sluit misschien niet helemaal aan, maar je hebt wel een gelikte uitstraling binnen een krap budget. Als je hiervoor kiest, zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden:
- Het thema is gemaakt om goed te werken met de standaardfunctionaliteit van WooCommerce. Ben je van plan om functionaliteit toe te laten voegen? Hou er dan rekening mee dat die wel vormgegeven dient te worden.
- Er is geen keuringscommissie die bepaalt welke thema’s en thema-ontwikkelaars wel of niet degelijk zijn. Zorg dat je een thema kiest dat gemaakt is door een gerenommeerde ontwikkelaar die vooral ook actief is in het onderhouden van het thema. Je wil tenslotte niet dat het niet meer werkt als er binnenkort een update is van WordPress of WooCommerce.
- Een WooCommerce webshop laten maken op basis van een bestaand thema kan nadelig zijn voor je laadtijden en daardoor ook voor je zoekmachine-optimalisatie. Des te meer mogelijkheden een thema biedt, des te meer code er nodig is en des te hoger je laadtijden worden. Behalve dat je dat natuurlijk te allen tijde wil voorkomen, is een hoge laadtijd ook nog eens slecht voor je vindbaarheid.
“Professioneel, doelgericht en zeer betrokken. Een fijne partner voor ons project!”
Around The World Travel – www.aroundtheworldtravel.nl
Stap 7: hosting en onderhoud
Straks is je shop klaar, maar wat dan? Als je een WooCommerce webshop laten maken, dan moet je erbij stil staan dat deze ook gehost en onderhouden zal moeten worden. Hosting is op iedere spreekwoordelijke hoek van de straat en voor stuntprijzen te krijgen, maar let goed op wat je kiest. Zo heb je niet alleen voldoende opslagcapaciteit nodig, ook is het handig om jouw hostingserver van specifieke functionaliteit te laten voorzien, zodat jouw WooCommerce shop straks veilig, snel en degelijk kan presteren.
Over veilig gesproken; doordat WooCommerce wereldwijd zo veel wordt gebruikt, zijn veel mensen erbij gebaat dat het systeem veilig is en blijft. Nieuw ontdekte kwetsbaarheden worden snel afgevangen en er zijn dan ook regelmatig updates beschikbaar. Zorg dat die netjes worden getest en doorgevoerd en je bent verzekerd van een veilige webshop.
Stap 8: user stories
Een WooCommerce webshop laten maken is iets anders dan een pakje boter kopen. Alle informatie en alle keuzes die je moet maken kunnen nogal overweldigend zijn. Als het goed is helpen bovenstaande stappen je op weg, maar om helemaal voorbereid aan de slag te gaan kan het handig zijn om user stories op te stellen. Voor iedere functionaliteit van je webshop omschrijf je in gewone-mensen-taal wat je exact verwacht vanuit het perspectief van een bepaalde gebruiker. Dus bijvoorbeeld: “Als Belgische klant wil ik mijn bestelling graag afrekenen met Mister Cash, zodat ik een betaalmethode kan inzetten die voor mij gebruikelijk is”.
Maak een afspraak
Vind je het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan? Geen probleem; wij helpen je graag op weg!
Onze beloftes:
- We zullen je echt niet spammen.
- Wij zijn en blijven de enige die jouw gegevens ontvangen.
- Ons belangrijkste doel is om vast te stellen waar je precies naar op zoek bent. Vervolgens kunnen we een hele specifieke offerte afgeven.
- Je bent nergens toe verplicht. Vul het formulier in en wij nemen vrijblijvend contact op.