
Webshop laten maken: de ultieme handleiding
22 August 2021
Wil je een webshop laten maken? Overweeg dan vooral ook even om het simpelweg niet te doen.
Het laten maken van een webshop wordt vaak en op grote schaal onderschat. Afhankelijk van wie en de manier waarop geteld wordt, telt Nederland vele tienduizenden webshops. Het overgrote deel daarvan verdient ruim onvoldoende om als eigenaar van te kunnen leven.
Om een webshop tot een succes te maken, is (in ieder geval tegenwoordig) een flinke portie doorzettingsvermogen, kennis, budget, geduld en misschien wel geluk nodig.
Ben jij ervan overtuigd dat dit wel goed zit? Dan helpen wij je graag op weg bij het maken van de juiste keuzes en behoeden we je voor de valkuilen die je onderweg tegenkomt.
Een webshop laten maken
Ok, je hebt besloten om het echt te doen. Je hebt de komende maanden tijd vrijgemaakt en je bent er klaar voor om aan de slag te gaan. Maar waar begin je?
Je hebt al besloten om de webshop te laten maken en het niet zelf te doen. Anders was je niet op deze pagina terecht gekomen. Dat is waarschijnlijk een verstandige keuze (behalve als je verwachtingen heel laag liggen) aangezien er meerdere skills vereist zijn en de kans klein is dat jij ze allemaal bezit.
WooCommerce, Magento, Shopify of iets anders?
Dit is de meest gemaakte fout bij het laten maken van een webshop. Begin alsjeblieft niet met de platformkeuze.
Natuurlijk kunnen we je gelijk doorsturen naar ons artikel WooCommerce webshop laten maken. Wij zijn tenslotte groot fan van WooCommerce, maar ook WooCommerce heeft zo z’n nadelen.
Ook wij begrijpen dat het verleidelijk is om nu al iets te kiezen. Je hebt misschien goede verhalen gehoord over een platform en je kunt alvast even kijken wat het te bieden heeft. Je ziet jouw shop bijna al voor je.
De kans is echter groot dat je hiermee direct in een ‘harnas’ zit en alleen nog maar keuzes maakt die mogelijk zijn binnen dat platform. En dat zou zonde zijn, want je gaat juist voor onbegrensd succes, toch?
Zodra je deze keuze maakt, zit je er de komende tijd tenslotte aan vast. Daarom ons advies: bedenk eerst goed wat je eigenlijk nodig hebt. Daarna komt deze keuze alsnog.
Voor wie wil je een webshop laten maken?
Het klinkt misschien wat gek om je af te vragen voor wie je het doet, maar sta er eens wat langer bij stil. Voor jouw webshop is het een groot verschil of jij je op Nederlandse consumenten richt die eenmalig iets bij je afnemen (via hun mobiel) of op internationale bedrijven die regelmatig grote bestellingen plaatsen. En dan hebben we het nog niet over webshops waarbij meerdere soorten klanten bediend worden.
Sommige webshops kiezen ervoor om alleen actief te zijn in een bepaald (postcode)gebied, omdat ze daar de optimale dienst
Sowieso heeft de doelgroep invloed op de btw die wel of niet getoond en berekend moet worden, maar misschien bied jij ook wel andere tarieven voor grote afnemers. Of andere verzendkosten en betaalmethodes aan internationale klanten.
Ben je van plan om zakelijke klanten te bedienen? Vraag je dan af of je meerdere contactpersonen per klant moet kunnen bedienen.
Wat ga je verkopen?
Als je goed helder hebt wie je met jouw webshop wil gaan bedienen, is het tijd om nauwkeurig te omschrijven wat je eigenlijk gaat verkopen.
Natuurlijk heb je verschil tussen producten en diensten. Producten zullen verzonden moeten worden (ook niet altijd), terwijl dat bij diensten niet het geval is. Bij de een heb je wellicht te maken met voorraad, terwijl je bij de ander wellicht met beschikbaarheid wil werken.
Misschien zijn jouw producten in verschillende varianten beschikbaar. Ook kun je te maken hebben met productbundels, die al dan niet door de klant samengesteld kunnen worden.
Sommige webshops hebben een producten die vereist zijn (bijvoorbeeld een kledingstuk) om bepaalde diensten (inkortservice) af te kunnen nemen.
Iets wat je steeds vaker terug ziet komen zijn configurators. Handige tools om bijvoorbeeld zelf een computer te configureren, reis op maat samen te stellen of raambekleding met jouw afmetingen te laten maken.
Bedenk ook of je voor ieder product een prijs kan/wil benoemen in de shop. Soms is het wenselijk om (alleen) de optie te bieden om offerte op te vragen.
User stories voor jouw webshop laten maken
Wat jouw webshop straks allemaal moet kunnen, omschrijf je in user stories.
Zo’n user story wordt geschreven vanuit het perspectief van een gebruiker en geeft aan wat hij wil bereiken en het liefst ook waarom. Hierbij wordt vaak de volgende opbouw gebruikt:
Als [type bezoeker] wil ik [te bereiken doel], zodat ik [motivatie]
Een voorbeeld:
Als zakelijke klant wil ik mijn eigen product kunnen samenstellen, zodat ik zeker weet dat het voldoet aan mijn eisen.
Zijn er afwijkende situaties zoals het gebruik op mobiele apparaten? Probeer ze nu al inzichtelijk te krijgen, zodat men er rekening mee kan houden.
Een user story kan worden geschreven voor een pagina of een onderdeel van een pagina. Soms kunnen er meerdere stories van toepassing zijn op een bepaald onderdeel, of andersom. Als je de keuze maakt om de website meertalig aan te bieden, dan geldt dat standaard voor iedere pagina en ieder onderdeel.
Enkele voorbeelden van onderwerpen waarbij het verstandig is om user stories te schrijven:
Productfilters en navigatie
Hoe komt een bezoeker bij het juiste product terecht? Heb je slechts een paar producten en blijft het heel overzichtelijk? Of is bijvoorbeeld een slimme zoekfunctie gewenst?
Bedenk hoe je de producten wil categoriseren en of je bijvoorbeeld met een filter wil werken om het productaanbod te kunnen filteren op bepaalde eigenschappen.
Producteigenschappen
Omschrijf welke informatie jouw producten moeten bevatten. Denk aan eigenschappen die gebruikt kunnen worden om te kunnen filteren, zoals prijs, lengte en materiaal.
Maar ook eigenschappen die in verschillende varianten beschikbaar zijn, zoals kleur of formaat.
Prijzen en kortingen
Natuurlijk kun je ieder product van een prijs voorzien. Maar is dat een vaste prijs of een variabele?
Bedenk of je tijdelijke kortingen wil kunnen geven. En geldt die korting dan voor specifieke producten of bij afname van bepaalde hoeveelheden? Of is het een algemene korting binnen een bepaalde periode?
Wellicht wil je kortingen geven afhankelijk van de gebruikersrol. Een zakelijke wederverkoper krijgt bijvoorbeeld een ander aanbod dan een eenmalige consument.
Overweeg ook eens of abonnementen interessant zijn. De klant heeft de kosten daarbij niet in een keer en jij hebt de zekerheid van terugkerende betalingen.
Klantcontact
Ten opzichte van de fysieke winkel is klantcontact natuurlijk zeker een aandachtspunt. De (potentiële) klant heeft wellicht vragen en moet de gelegenheid krijgen om ze te kunnen stellen. Je kunt overwegen om gebruik te maken van een online chatfunctie. Of simpelweg een contactformulier.
Kies je voor een contactformulier, dan is het de overweging waard om te denken aan een contactformulier gekoppeld aan het product. Zo krijgt men de gelegenheid om heel specifiek een vraag te stellen.
Ook overzichten met veelgestelde vragen en review van andere klanten worden vaak geraadpleegd om het antwoord op een vraag te vinden.
Betalen
Misschien wel jouw lievelingsonderwerp. Betalen. Maar hoe gaat men eigenlijk afrekenen in jouw shop?
Zakelijke klanten zijn misschien gewend om op rekening te mogen bestellen. Maar Nederlandse consumenten doen bijna alles met iDEAL. Consumenten in andere landen zijn wellicht gewend aan hun lokale methodes.
Creditcards vragen een hogere vergoeding per transactie, maar zorgen ook voor een hogere conversie. Ditzelfde geldt voor PayPal.
Sommige consumenten kunnen net over de streep worden getrokken op het moment dat ze gespreid kunnen betalen.
Zakelijke internationale klanten moeten misschien wel hun btw-nummer op kunnen geven, zodat ze vrijstelling krijgen van de btw.
Verzending
Ok, je hebt de klant weten te bereiken en overtuigd om jouw webshop te bezoeken. Hij heeft een paar mooie producten uitgezocht en in zijn winkelmand verzameld. Maar hoe ga je die producten bij hem krijgen?
Vaak werk je met een (factuur)adres en optioneel een afwijkend verzendadres. Maar misschien wil je wel met een adresboek kunnen werken, zodat de klant meerdere adressen kan opslaan in zijn account.
Voor het bepalen van de verzendkosten zijn verschillende methodes. Je kunt werken met een vast tarief en gratis verzending bij besteding van een bepaald bedrag. Vaak geldt dit voor bezorging binnen Nederland, maar niet daarbuiten.
De verzendkosten kunnen ook berekend worden op basis van het formaat en/of het gewicht van jouw producten. Maar vergeet niet dat al die informatie wel in het systeem moet komen.
Zeker als jij kostbare producten gaat verzenden, wil je zeker weten dat ze goed aankomen. Als verkoper ben jij tenslotte verantwoordelijk totdat de klant het in ontvangst heeft gekomen. Je kunt er dus voor kiezen om een verzekerde verzending optioneel of verplicht aan te bieden.
Wat ga je met het pakket meesturen? Alleen een pakbon? Of zijn bijvoorbeeld douanepapieren vereist? En als je voor alleen de pakbon kiest, ga je die zelf opstellen, of moet hij automatisch door de shop worden gegenereerd?
Het kan dat je met meerdere bezorgdiensten wil werken. Voor de ene verzending is PostNL prima, terwijl voor de ander Fedex of DHL juist beter geschikt is. Moet klant invloed hebben op de verzendmethode?
Koppelingen
Gaat jouw webshop stand-alone draaien of dient het te communiceren met andere systemen? Denk hierbij aan boekhoudpakketten, voorraadsystemen, ERP-systemen, enzovoorts.
Wellicht is zo’n koppeling nog niet direct vanaf het begin relevant, maar het is goed om vooraf rekening mee te houden.
Platformkeuze
Nu je een goed beeld hebt van wie je wil kunnen bedienen en waarmee je ze van dienst wil zijn, heb je een blauwdruk van wat jouw shop moet kunnen.
Aan de hand van die blauwdruk kun je een platform kiezen dat perfect bij jou past. Maar waar kun je eigenlijk uit kiezen?
Platformen
Er zijn tientallen platformen om uit te kiezen. Ieder met eigen voor- en nadelen. ‘s Werelds meest gebruikte platformen zijn:
- WooCommerce (26%)
- Shopify (21%)
- Magento (8%)
- OpenCart (4%)
- BigCommerce (3%)

Bekijk je dit lijstje binnen Nederland, dan krijg je deze top 5:
- WooCommerce (26%)
- Shopify (17%)
- Wix (13%)
- Magento (7%)
- Mijnwebwinkel (6%)
Eigenaar worden of abonnement
Een belangrijk onderwerp om de eerste keuze te maken, is: Wil je een webshop laten maken waar je eigenaar van wordt (WooCommerce en Magento)? Of kies je voor een abonnement, waarbij je het kunt gebruiken zolang je iedere maand betaalt (Shopify, Wix en Mijnwebwinkel)?
Maatwerk functionaliteit
In het algemeen geldt dat je bij varianten die in abonnementsvorm worden aangeboden minder flexibel bent voor wat betreft functionaliteit. Natuurlijk hebben ze een ruimte keuze uit modules, maar het is onmogelijk om daarvan af te wijken.
Eenmalige kosten en terugkerende kosten
Bij de abonnementen kun je soms zelfs al gratis of voor enkele tientjes per maand beginnen. En je hebt geen kosten aan onderhoud of hosting. Want dat zit inbegrepen. Afhankelijk van je wensen schroef je per onderdeel jouw maandbedrag omhoog. Zo betaal je bijvoorbeeld een tientje per maand voor pdf-facturen en enkele tientjes per maand voor een chatfunctie.
Aanvullend op de abonnementskosten werkt Shopify ook met een vergoeding per transactie (vast bedrag en/of percentage).
Bij zowel WooCommerce als Magento heb je te maken met een eenmalige investering en daarna kosten voor het hosten en onderhouden van je shop. Om hiervan een goed beeld te krijgen, moet je vooral ons artikel Wat kost een WooCommerce webshop? eens lezen.
Conclusie
De keuze voor het juiste platform is erg belangrijk. Je zit er tenslotte de komende jaren aan vast. Het bepaalt de mate van flexibiliteit bij het bouwen van de shop en is van invloed op het financiële aspect.
Heb je geen spaarpot opgebouwd en heb je geen speciale wensen met betrekking tot de inrichting? Dan zijn de abonnementsvormen zoals Shopify en Mijnwebwinkel wellicht het meest geschikt voor jou.
Ben je meer een koper dan een huurder en wil je dat het wordt ingericht zoals jij wil? Ga dan vooral voor WooCommerce of Magento.
Wireframes voor jouw webshop laten maken

Zodra je goed helder hebt wat jouw webshop allemaal zou moeten kunnen en je een platform hebt gekozen dat daarbij past, kun je aan de slag.
Met wireframes maak je een zogenaamd draadmodel van jouw webshop. Je besteedt nog geen aandacht aan vormgeving, maar legt de focus juist op inhoud en functionaliteit. Daardoor wordt goed zichtbaar wat de flow is, die de klant door de shop leidt.
Zorg voor overzicht en duidelijke call to actions, zodat de bezoeker precies weet wat hem verwacht wordt.
Het design voor jouw webshop laten maken
Met goed doordachte wireframes wordt het design van jouw webshop een koud kunstje. Natuurlijk staat jouw huisstijl centraal en is een optimaal gebruik van de shop het vertrekpunt.
Op de homepage en eventuele landing pages kun je visueel lekker uitpakken, terwijl je op functionele pagina zoals de winkelmand en checkout afleiding juist moet voorkomen.
Denk bij het ontwerp vooral ook aan de ‘vergeten pagina’s’ zoals de 404 (niet gevonden) en bijvoorbeeld een zoekresultatenpagina.
Ben je nog op zoek naar inspiratie om het optimale uit jouw bezoekers te halen? Lees dan vooral eens dit artikel met 32 neuromarketing technieken voor je website.
De technische ontwikkeling
Met de user stories waarin alle functionaliteit wordt omschreven in je ene hand en het volledig uitgewerkte visuele ontwerp in de andere, heb je alle ingrediënten voor de technische ontwikkeling.
Afhankelijk van de omvang van jouw webshop hebben één of twee developers toch al snel een aantal weken werk aan het bouwen van de shop. Wij delen dit vaak op in een aantal ‘sprints’ van twee weken, waarbij iedere sprint een deel van de functionaliteit wordt opgeleverd.
Content voor jouw webshop laten maken
Zonder content gaat jouw shop niet presteren. Onder content verstaan we o.a. alle productinformatie, zoals omschrijvingen, specificaties, productfoto’s en eventueel productvideo’s. Maar ook algemene teksten, blog- of nieuwsberichten, landing pages, et cetera.
Kun je productfoto’s van jouw leveranciers gebruiken, met de kans dat jouw concurrenten ze ook gebruiken? Of ga je de foto’s zelf (laten) maken?
Datzelfde geldt voor productomschrijvingen. De kans is groot dat jouw leverancier wel iets beschikbaar heeft, maar wil je die letterlijk overnemen? Of creëer je liever zelf iets? Daarmee onderscheid je je sowieso van de concurrentie en ben je in staat om jouw klanten goed te ontzorgen.
Afhankelijk van het aantal producten, is het aan te raden om ze niet stuk voor stuk in de webshop te verwerken. Het is vaak een flinke klus en daarbij ook nog eens foutgevoelig.
Er zijn verschillende manieren van importeren. Dit geldt overigens niet alleen voor productinformatie. Heb je reeds een groot klantenbestand? Wellicht is het de moeite waard om reeds een account voor ze aan te maken in jouw nieuwe shop.
Testen
Na de technische realisatie en het vullen van de content is het cruciaal om goed te testen. Er zijn veel mensen bij het proces betrokken geweest en een foutje zit in een klein hoekje.
Vraag een aantal mensen in je omgeving om bepaalde producten op te zoeken en te bestellen. Stop niet bij de checkout, maar laat ze echt een bestelling doen. Op die manier beoordeel je de gehele flow; van het uitkiezen van een product, tot het afrekenen en de bevestigingsmail(s) die je ontvangt.
Zorg dat ze verschillende soorten apparaten gebruiken en kijk bij voorkeur met ze mee terwijl ze het doen. Kunnen ze alles vinden? Zijn alle knoppen logisch? Werken alle pagina’s?
Om zeker te zijn van je zaak, zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Een voorbeeld daarvan in Screaming Frog. Dit is een tool waarmee je jouw shop controleert op dode links.
Livegang
Zodra alles getest is en klaar staat voor de lancering, kun je een mooi moment plannen om live te gaan. Doe dat nou niet op een vrijdag, want niet iedereen staat in het weekend paraat om in te grijpen als dat nodig is.
Zorg dat alle updates zijn uitgevoerd en alle betrokken voldoende tijd hebben om dit grondig uit te voeren.
Gaat deze shop een bestaande shop vervangen? Zorg dan vooraf dat je de migratie goed in beeld hebt. Je wil tenslotte voorkomen dat je straks je waardevolle rankings verliest.
Zorg dat de nieuwe shop goed geïndexeerd kan worden. Dit is ook het moment om eventueel nog wat snelheidsoptimalisaties door te voeren en te controleren of je beveiliging optimaal is ingeregeld.
Meld je shop aan voor Google Analytics en zorg dat e-commerce tracking ingeschakeld staat.
Monitoren, testen en verbeteren
Alles staat live en nadat jij heel even op adem bent gekomen, rollen de eerste bestellingen binnen. Hou (zeker in de eerste dagen) de vinger aan de pols, om zeker te weten dat alles soepel verloopt. Vraag actief naar feedback van jouw klanten en probeer daarvan te leren.
Nadat het stof is gaan liggen, kun je aan de slag om verbeteringen door te gaan voeren. Doe dit in kleine stapjes en begin met de meest voor de hand liggende zaken. Hou je Google Analytics in de gaten om te bepalen of iedere aanpassing wel het gewenste resultaat heeft.
Ben je toe aan een serieuze optimalisatieslag? Lees dan vooral eens onze artikelen over het uitvoeren van een usability onderzoek en de handleiding om met conversie optimalisatie aan de slag te gaan.
Conclusie
Wil je een webshop laten maken, dan komt daar veel bij kijken. Wij begeleiding opdrachtgevers dan ook gedurende het volledige proces.
Er zijn verschillende platformen die veel gebruikt worden, met ieder voor- en nadelen. Wil je eventueel een WooCommerce webshop laten maken? Neem dan vooral eens vrijblijvend contact op voor een gratis eerste kennismaking.
Onze beloftes:
- We zullen je echt niet spammen.
- Wij zijn en blijven de enige die jouw gegevens ontvangen.
- Ons belangrijkste doel is om vast te stellen waar je precies naar op zoek bent. Vervolgens kunnen we een hele specifieke offerte afgeven.
- Je bent nergens toe verplicht. Vul het formulier in en wij nemen vrijblijvend contact op.